Rezerva de aur a Romaniei s-a dublat. Cate tone avem si cat valoreaza un gram de aur
Rezerva de aur a Romaniei s-a dublat. Piața valutară a începutului de an afost dominată de euro, care a avut o perioadă de creștere la maxime istorice în raport cu leul, pe fondul cunoscutelor dispute politice, dar aurul este de fapt vedeta începutului de an, cu o creștere mai importantă, chiar dacă nu la fel de evidențiată.
De-a lungul ultimilor ani, aurul a înregistrat o tendință clar crescătoare, din zona de preț de 130 de lei gramul la începutul anului 2014 la 180 de lei în prezent. Pe plan internațional, evoluția unciei de aur se situează pe aceleați planuri: în ultimele 30 de zile a crescut cu apropae 4 procente, în șase luni cu 11,98%, iar în ultimii 16 ani aurul înregistrează o uluitoare creștere de peste 274%.
Rezerva de aur a Romaniei s-a dublat
În aceeste condiții renumele de activ de refugiu al aurului, pentru investitori, este, din nou, confirmat. Iar aurul stă bine chiar în comparație cu alte categorii de investiții, cum ar fi arta, vinurile, mașinle sau timbrele. Astfel, conform celui mai recent The Wealth Raport al firmei de consultanță Knight Frank, aurul, sub forma de monezi sau bijuterii, intra în top 3 investiții cu creșteri cuprinse între 139 – 182% în ultimul deceniu, depășit doar de automobile (334%) și vinuri (192%).
Dacă privim acest clasament și prin prisma nevoilor speciale de depozitare de care au nevoie vinurile și automobilele, dar și a perisablității gusturilor și tendințelor, aurul poate fi socotit principalul activ pentru investiții.
Cat costa un gram de aur
Nici statele nu au nesocotit potențialul de investiție al aurului: în toama anului trecut apărea surprinzătoarea știe că Ungaria și-a mărit de zece ori rezerva de aur, de la 3,1 tone la 31,5 tone. Și Polonia a cea mai mare cantitate cumpărată de un stat membru al Uniunii Europene în ultimii 20 de ani, sporindu-și rezervele la cel mai înalt nivel de după anii 80.
Și Rusia a cumpărat aur, la îndemnul lui Vladimir Putin: din cele 148 de tone de aur cumpărate de statele lumii în trimestrul III din 2018, 92 de tone au fost achiziţiile Rusiei, aceasta fiind cea mai mare achiziție netă trimestrială din ultimii 25 de ani.
Romania are 103 tone de aur
În cazul României, valoarea rezervei de aur s-a dublat, de la 1,6 la 3,7 miliarde de euro, iar cantitatea de metal deținută a crescut de la 66 la 103 tone.
Pentru întreg anul 2019, analiștii mizează pe o creștere a cererii de aur pe plan internațional, pe fondul evoluțiilor nu tocmai favorabile ale piețelor bursiere, al temerilor legate de apariția unei noi perioade de recesiune globală, a acumulării de tensiuni comerciale, politice și economice.